WIRUSOWE ZAPALENIE WĄTROBY TYPU A ŻÓŁTACZKA POKARMOWA
WIRUSOWE ZAPALENIE WĄTROBY TYPU A
ŻÓŁTACZKA POKARMOWA
Do zakażenia wirusowym zapaleniem wątroby typu A dochodzi najczęściej drogą pokarmową. Dzieje się tak najczęściej z powodu spożycia:
- skażonej wody - może to być nawet woda w formie kostek lodu, wcześniej skażona przez osoby, które wydalają wirusa HAV razem ze stolcem ,
- skażonej żywności - mogą to być owoce i warzywa czy mięso, myte przed spożyciem w wodzie zanieczyszczonej fekaliami.
Do innych czynników zakażenia (chodź znacznie rzadszych) możemy zaliczyć:
- bezpośredni kontakt z osobą zakażoną;
- zakażenia HAV na drodze stosunku seksualnego (głównie homoseksualni mężczyźni);
- kąpiel w zakażonej wodzie;
- przetaczanie osocza;
- wykonywanie tatuażu;
- poddanie się akupunkturze (igły).
Wylęganie żółtaczki pokarmowej to zazwyczaj 15-50 dni. Zakażona osoba może zarażać innych około 14-21 przed do około 7 dniu po wystąpieniu objawów klinicznych.
Objawy kliniczne wirusowego zapalenia wątroby typu A:
ból stawów, ból gardła, ból brzucha, nudności, wymioty, gorączka, osłabienie, biegunka, brak apetytu, żółtaczka, świąd skóry, ciemnomocz, odbarwiony kał.
Profilaktyka charakteryzuje się:
- unikaniem dróg zakażenia;
- kontrolowaniem żywności i wody (najlepiej, gdy spożywamy pokarmy po obróbce termicznej np. smażone czy pieczone oraz pijemy wodę butelkowaną - szczególnie za granicą);
- dbaniem o higienę osobistą, a zwłaszcza dokładne i częste mycie rąk;
- chronieniem pokarmów przed owadami.