Ostrów WielkopolskiBIPPrzedszkole Państwowe Nr 14
Strona główna Ogłoszenia WIRUSOWE ZAPALENIE WĄTROBY TYPU A ŻÓŁTACZKA POKARMOWA

WIRUSOWE ZAPALENIE WĄTROBY TYPU A ŻÓŁTACZKA POKARMOWA

WIRUSOWE ZAPALENIE WĄTROBY TYPU A

ŻÓŁTACZKA POKARMOWA

Do zakażenia wirusowym zapaleniem wątroby typu A dochodzi najczęściej drogą pokarmową. Dzieje się tak najczęściej z powodu spożycia:

  • skażonej wody - może to być nawet woda w formie kostek lodu, wcześniej skażona przez osoby, które wydalają wirusa HAV razem ze stolcem ,
  • skażonej żywności - mogą to być owoce i warzywa czy mięso, myte przed spożyciem w wodzie zanieczyszczonej fekaliami.

Do innych czynników zakażenia (chodź znacznie rzadszych) możemy zaliczyć:

  • bezpośredni kontakt z osobą zakażoną;
  • zakażenia HAV na drodze stosunku seksualnego (głównie homoseksualni mężczyźni);
  • kąpiel w zakażonej wodzie;
  • przetaczanie osocza;
  • wykonywanie tatuażu;
  • poddanie się akupunkturze (igły).

Wylęganie żółtaczki pokarmowej to zazwyczaj 15-50 dni. Zakażona osoba może zarażać innych około 14-21 przed do około 7 dniu po wystąpieniu objawów klinicznych.

Objawy kliniczne wirusowego zapalenia wątroby typu A:

ból stawów, ból gardła, ból brzucha, nudności, wymioty, gorączka, osłabienie, biegunka, brak apetytu, żółtaczka, świąd skóry, ciemnomocz, odbarwiony kał.

Profilaktyka charakteryzuje się:

  • unikaniem dróg zakażenia;
  • kontrolowaniem żywności i wody (najlepiej, gdy spożywamy pokarmy po obróbce termicznej np. smażone czy pieczone oraz pijemy wodę butelkowaną - szczególnie za granicą);
  • dbaniem o higienę osobistą, a zwłaszcza dokładne i częste mycie rąk;
  • chronieniem pokarmów przed owadami.