Od ziarenka do bochenka

„Od ziarenka do bochenka”

 18 – 19.01.2023
Grupa IX „Smerfy”

„Od ziarenka do bochenka” – pod takim hasłem w dniach 18 -19 stycznia 2023 roku (środa, czwartek) odbywały się zabawy i zajęcia w grupie Smerfy.

W trakcie zajęć dzieci poznały dawne oraz współczesne metody pracy na polu, zapoznały się z narzędziami jakie w przeszłości używane były podczas prac polowych (np. kosa, sierp, cep) oraz te dzisiejsze (np. traktor, siewnik, kombajn).

Dzieci zapoznały się z podstawowymi rodzajami rodzajami zbóż, ich budową, poznały sposoby siewu, zbioru, a także oglądały na filmie proces mielenia zboża na mąkę (dawny i współczesny), poznały rodzaje mąki oraz z jakich zbóż została wytworzona (np. ciemniejsza mąka żytnia z żyta, biała mąka pszenna z pszenicy).

Dzieci układały historyjkę obrazkową przedstawiającą temat „Od ziarenka do bochenka”, a następnie opowiadały co widzą na ilustracjach.

Swoją wiedzę mogły pogłębić i usystematyzować podczas oganiania filmów, bajek edukacyjnych. Poznały i nazywały różne rodzaje pieczywa. Oglądały prezentację, zdjęcia przedstawiające współczesną piekarnię.

Ciekawostką dla niektórych dzieci był fakt, że w domu można samodzielnie upiec chleb, bułki. Z zainteresowaniem oglądały film prezentujący z jakich składników oraz w jaki sposób można go upiec.

W trakcie zajęć dzieci były zaciekawione tym skąd się bierze chleb, jak ciężko się pracowało kiedyś na polu i w młynie oraz tym, że bardzo dużo pracy i trudu trzeba aby zrobić chleb.

Opracowała: Natalia Foltyniewicz-Rataj

„Od ziarenka do bochenka” grupa IV „Biedronki”

W roku szkolnym 2022/2023 dzieci z grupy IV „Biedronki” brały udział w projekcie „Od ziarenka do bochenka”. W celu wprowadzenia w tematykę powstawania chleba grupa brała udział w warsztatach zorganizowanych w Chlebowej Chacie. Podczas realizacji projektu dzieci poznały etapy powstawania chleba i jego różne rodzaje, gatunki zbóż oraz rodzaje mąki.  Przedszkolaki aktywnie brały udział w zajęciach i zabawach sensorycznych, ruchowych oraz plastycznych.  Jednak największą radość u dzieci wywołały zabawy sensoryczne takie jak: malowanie palcami na tacce z mąką czy badanie właściwości mąki. „Biedronki” poznały takie zabawy jak: „Mało nas do pieczenia chleba”, „Zasiali górale zboże”. Aby lepiej poznać pracę rolnika, młynarza i piekarza dzieci obejrzały film edukacyjny, a podczas spaceru odwiedziły najbliższą piekarnię.W trakcie wizyty w sklepie mięliśmy okazję kupić chleby, które po powrocie do przedszkola wspólnie degustowaliśmy! Wcielając się w rolę piekarza „Biedronki”  formowały bułki, rogale i chleb z plasteliny. Przez cały czas trwania projektu dzieci wykonywały karty pracy – ćwicząć przy tym grafomotorykę, sprawność manualną, precyzję, wyobraźnię i koordynację wzrokowo ruchową.

Przejdź do treści
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.